ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO Czesław Stopa w Dulczy Wielkiej
ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO Czesław Stopa w Dulczy Wielkiej, został założony w grudniu 1998 roku w budynkach mieszczących się w gospodarstwie rolnym, należącym do Kazimiery i Czesława Stopa na terenie Dulczy Wielkiej.
Obiekt na ówczesne czasy spełniał wszystkie wymogi i warunki przewidziane w przepisach dotyczących uboju zwierząt i przetwórstwa mięsnego. Jednak w 1999 roku weszły nowe przepisy i wówczas właściciel postanowił wybudować nowy zakład spełniający wymagania unijne pierwotnie o małej zdolności produkcyjnej do 600 sztuk rocznie. Nowy zakład powstał w roku 2002, rozwijany i modyfikowany obecnie posiada zdolność produkcyjną do 1500 szt.
Zakład również prowadzi hodowcą własnych tuczników, jednorazowa partia chowu wynosi 1000 – 1500 sztuk.
Zakład posiada pięć sklepów własnych na terenie Mielca, Dębicy, Tarnowa oraz firmowy przy zakładzie.
Wyróżnienia: 2003 – Srebrny Grawerton dla zakładu o najbardziej dynamicznym rozwoju; 2004 – statuetka za wysiłek włożony w dostosowaniu firmy do wymogów UE; 2006 – statuetka zasłużony darczyńca na cele pożytku publicznego gminy; 2007 – plakietka za promocję Gminy Radomyśl Wielki i wyrobów lokalnych w Dniu Wędliniarza, dyplom w konkursie „Przysmak Ziemi Mieleckiej” na najlepszy produkt mięsny roku 2007 za „kiełbasę wiejską, 2008 – dyplom w konkursie „Przysmak Ziemi Mieleckiej” na najlepszy regionalny produkt roku 2008, za „żeberka wędzone”, 2010 – puchar dla wyróżniającego się darczyńcy na cele pożytku publicznego gminy; 2011 – podziękowanie za wsparcie w organizacji VII Biesiady Pod Stokrotką; 2012 – puchar za promocję Gminy Radomyśl Wielki na Podkarpackim Dniu Wędliniarza w 2011 roku; 2013 – dyplom z podziękowaniem za wsparcie XXI finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Radomyślu Wielkim. dyplom z tytułem „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” na najlepszy lokalny produkt mięsny w roku 2013 „żeberka wędzone”, puchar w konkursie „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” za wysoką, jakość produktu mięsnego w 2013 r., 2014 – podziękowanie za działalność na rzecz społeczności lokalnej, podziękowanie za okazałą bezinteresowną pomoc w organizacji pikniku z okazji Dnia Dziecka uczniów Ośrodka Specjalnego w Tarnowie, medal i podziękowanie za okazałą pomoc od Towarzystwa Gimnastycznego „Sokół 1893” w Mielcu, dyplom” na najlepszy lokalny produkt mięsny w roku 2014 w konkursie „Przysmak Ziemi Podkarpackiej „boczek wędzony”, dyplom uznania i statuetka za szczególne zasługi w ustanowieniu Światowego Rekordu Guinnessa od Burmistrza miasta, puchar w konkursie „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” za wysoką, jakość lokalnego produktu mięsnego w 2014 r.; 2015 – podziękowanie za okazałą pomoc od Towarzystwa Gimnastycznego „Sokół 1893” w Mielcu, uzyskanie Certyfikatu Uczciwości dla Kazimiery Stopa Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa, puchar „Wdzięczni za pomoc” od Dyrekcji, Grona Pedagogicznego i Uczniów z Dulczy Wielkiej, dyplom w konkursie „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” na najlepszy produkt mięsny roku 2015 za „kabanosy”; 2016 – dyplom w konkursie „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” za kiełbasę wiejską.