REKORD GUINNESSA i POLSKI w Radomyślu Wielkim
REKORD GUINNESA, wywodzi się z irlandzkiej rodziny Guinness, właścicieli dużego browaru piwnego w Dublinie w XIX w. Sir Hugh Beaver dyr. generalny browaru Guinness 4 maja 1951 roku udał się na polowanie nad rzekę Slaney w Irlandii, zadając sobie pytanie o najszybszego ptaka w Europie. Stwierdził, że na to pytanie jak i na wiele innych zadawanych w irlandzkich i brytyjskich pubach nie ma odpowiedzi w żadnej literaturze. Postanowił wydać książkę, w której będą odpowiedzi na takie różne sensacyjno-humorystyczne pytania zabawiając bywalców piwiarni. Pierwsza księga została wydana w 1955 roku w nakładzie 1000 egz., później w Stanach osiągnęła nakład 70 tys. egz. W Polsce ukazała się w 1991 roku. Zamieszczone są w niej udokumentowane światowe rekordy, a bijący rekord otrzymuje certyfikat ustanowienia rekordu. Obecnie Polska należy do czołówki bitych rekordów z USA i Wielką Brytanią.
Nasze miasto także przystąpiło do tej rywalizacji, uzyskując poniższe rezultaty.
REKORD GUINNESSA w Radomyślu Wielkim, pobity w dniu 19 lipca 2014 roku na stadionie sportowym z okazji Dnia Wędliniarza w długości wykonanej kaszanki. Wykonano najdłuższą kaszankę na świecie o długości 226 metrów, która ważyła 335 kg. Do produkcji kaszanki wykorzystano 350 kg gotowego farszu, przy wykonawstwie kaszanki pracowało bezpośrednio 18 osób. Zaangażowali się właściciele 4 zakładów mięsnych z gminy: Władysław Giża z Radomyśla Wielkiego, Zbigniew Giża z Żarówki, Czesław Stopa i Andrzej Kurek z Dulczy Wielkiej, którzy opracowali technologię, zadbali o najwyższej, jakości składniki, udostępnili swoje maszyny i czuwali nad przebiegiem bicia rekordu. Pomagali w tym przedsięwzięciu jeszcze inni pracownicy z Zakładu Mięsnego Kazimierza Mrozowskiego i firmy „Martika” Aliny Jaje z Radomyśla Wielkiego, Zakładu Mięsnego Leszka Kokoszki z Żarówki, a półprodukty dostarczył Andrzej Krzystyniak właściciel firmy Akpol z Radomyśla Wielkiego. Solidne stoły do rozłożenia kaszanki zabezpieczył Bogdan Kubisztal właściciel zakładu stolarskiego w Radomyślu Wielkim, a wagi do dokładnego ważenia zabezpieczył Maciej Kizior właściciel firmy „Company Solo” Zakład Rozbioru Mięsa Chłodnie Składowe w Radomyślu Wielkim. Zakłady Mięsne Dobrowolscy z Wadowic Górnych wsparły stronę promocyjną przedsięwzięcia, fundując pamiątkowe koszulki, opaski i kosze wędlin, jako nagrody zwycięzcom konkursów.
Tym samym Radomyśl Wielki odebrał tytuł rekordzisty miastu Burgos w Hiszpanii, który w roku 2013 wykonał kaszankę o długości 187 m. Urząd Miejski w Radomyślu otrzymał oficjalne poświadczenie przyznania rekordu z biura Guinnessa.
REKORD GUINNESSA w Radomyślu Wielkim – program „Śniadanie Daje Moc” z udziałem Szkoły Podstawowej w Radomyślu Wielkim w dniu 6 listopada 2015 roku w największej lekcji gotowania zdrowego śniadania, programu ogłoszonego przez organizacje światowe, którego w Polsce realizatorem jest Partnerstwo dla Zdrowia.
W biciu rekordu w Polsce uczestniczyło ogółem 148 Szkół Podstawowych na terenie kraju, w tym uczestniczyło 6778 uczniów z klas 0-III, a więc o 444 osoby więcej niż wynosił dotychczasowy rekord należący do Chińczyków, wynoszący 6334 uczniów.
Z naszej szkoły im. gen. Władysława Sikorskiego brało udział 45 uczniów, koordynatorką akcji była p. Beata Popielarz. Rekord został uznany i potwierdzony pamiątkowym dyplomem.
REKORD POLSKI w Radomyślu Wielkim – najdłuższa linia z kiełbasy w Polsce, została wykonana podczas Dnia Wędliniarza w Radomyślu Wielkim w dniu 16 lipca 2016 roku. Mierzyła 214 metrów i podtrzymywało ją 196 osób, posiadała kształt klucza wiolinowego co znacznie uatrakcyjniło jej wygląd. Była dziełem radomyskich wędliniarzy głównie w osobach Władysława Giży, Andrzeja Krzystyniaka i Andrzeja Wariasa oczywiście przy pomocy pracowników gminy i mieszkańców Radomyśla, którzy licznie przybyli czynnie uczestnicząc w realizacji tego zadania.
Oficjalnie miasto Radomyśl Wielki jest posiadaczem rekordu Polski w tej dziedzinie.
REKORD POLSKI w Radomyślu Wielkim – najwyższa wieża z kiełbasy w Polsce, została wykonana podczas Dnia Wędliniarza w Radomyślu Wielkim w dniu 21 lipca 2018 roku, podczas bicia Rekordu Guinnessa w budowie wieży z kiełbasy. Rekord w założeniu miał wynosić wykonanie wieży o wysokości 151 cm, podstawie 60 cm i utrzymaniu się w pionie przez okres 5 sekund. Niestety, wysoka temperatura otoczenia i nacisk jaki wytwarza taka ilość kiełbasy, pozwoliła osiągnąć wynik 112 cm, co jest rekordem Polski.
W biciu rekordu uczestniczyły firmy wędliniarskie z terenu Radomyśla: Władysława Giży, Andrzeja Krzystyniaka i Andrzeja Wariasa wraz z pracownikami. Opiekę medyczną nad przedsięwzięciem sprawował lek. wet. Ryszard Majdański, pomiarem – Marek Chmiel – geodeta, właściciel Zakładu Usług Geodezyjnych, rolę obserwatorów, świadków pełnili Andrzej Ziobroń i Edward Jarosz. Uczestnicy rekordu zapowiedzieli powtórzenie próby w roku przyszłym.