GIŻA Władysław
GIŻA Władysław urodzony 6 stycznia 1952 roku w Dulczy Małej gm. Radomyśl Wielki, syn Jana i Teresy, rodziny rolniczej. Po ukończeniu Szkoły Podstawowej w miejscu zamieszkania, dalszą naukę kontynuował w Zasadniczej Szkole Zawodowej w Mielcu specjalność ślusarz – monter, następnie Technikum Mechaniczne o specjalności Budowa płatowców.
Pracę rozpoczął w WSK Mielec po swojej specjalności, jako monter płatowcowy przy budowie samolotów Iskra i Ił-86, przepracował 22 lata do momentu rozpadu zakładu i masowych zwolnień. Jego też to dotknęło, więc w roku 1992 otworzył własny biznes „Ubój i przetwórstwo mięsne” (opis firmy – patrz Przetwórstwo mięsne Władysław Giża), który prowadzi do dnia dzisiejszego. Wspólnie z innymi z tej branży organizował różne pokazy i konkursy, np. Podkarpacki dzień Wędliniarza i bicie Rekordów Guinnessa o najdłuższą kaszankę, najdłuższą kiełbasę w kształcie klucza wiolinowego, czy najwyższą wieżę z kiełbasy.
Oprócz zainteresowań zawodowych był czynnym sportowcem, grał w piłkę nożną od roku 1972 przez ponad 20 lat w klubie sportowym Radomyślanka. Uczestniczył w jej sukcesach, awansach i spadku, grał na wszystkich pozycjach oprócz bramkarza, oddany był jej całym sercem. Na tym polu też miał wiele sukcesów, jako najlepszy zawodnik, piłkarz w turniejach organizowanych o Puchar Burmistrza Radomyśla w latach 1972 – 73, był dwa razy w „10” plebiscytu najlepszy piłkarz Radomyślanki, otrzymał szereg dyplomów i statuetek za działalność sportową. Po zakończeniu czynnej działalności był i jest nadal we władzach klubu, pełniąc obowiązki wiceprezesa.
Jako człowiek i właściciel firmy często wspiera wędlinami spotkania i różne uroczystości lokalne, wspierał Towarzystwo Przyjaciół Dzieci w Mielcu, Ochotniczą Straż Pożarną w Radomyślu Wielkim, Chór Fayer-Ton w Dulczy Małej, instytucje poza gminą oraz szereg turniejów związanych z piłką nożną na terenie gminy i powiatu. Od roku 2014 jest współinicjatorem i organizatorem poczęstunku na terenie Radomyśla dla pieszej pielgrzymki z Rzeszowa na Jasną Górę.
Jest człowiekiem uczynnym i kontaktowym z dużym poczuciem humoru.