DZIEŃ WĘDLINIARZA w Radomyślu Wielkim
DZIEŃ WĘDLINIARZA w Radomyślu Wielkim, organizowany corocznie od 2006 r., zapoczątkowany przez Burmistrza miasta, który chciał wykorzystać fakt istnienia kilkunastu zakładów przetwórstwa mięsnego na terenie gminy, posiadających bogate, rodzinne tradycje produkcji wędlin. Później organizowany wspólnie z Marszałkiem Województwa Podkarpackiego, Starostą i innymi sponsorami przy udziale Samorządowego Centrum Kultury i Bibliotek w Radomyślu Wielkim. Jest imprezą wiązaną z Dniami Radomyśla, Biegiem im. Jacka Kozioła lub innymi imprezami okolicznościowymi.
2006.08.13 Dzień wędliniarza, uczestniczyło 7 zakładów z terenu gminy Radomyśl Wielki, odbył się pierwszy raz na Rynku, na jego przebudowanej południowo-zachodniej części. Odbył się również konkurs ,,Przysmak radomyski” na najlepszy lokalny produkt mięsny w którym wzięły udział wszystkie zakłady mięsne uczestniczące w Dniu Wędliniarza.
Komisja postanowiła wyróżnić dyplomami następujące lokalne produkty mięsne:
żeberka wędzone produkcji Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej;
kiełbasa wiejska produkcji Masarni S.J. Zbigniew Giża z Żarówki;
udziec wieprzowy produkcji Przetwórstwa Mięsnego Wyrobu Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego;
szaszłyk galicyjski produkcji Przedsiębiorstwa Wielobranżowego AKPOL Andrzej Krzystyniak z Radomyśla Wielkiego;
szynka wieprzowa z kością firmy Ubój i Przetwórstwo Mięsa Władysław Giża z Radomyśla Wielkiego;
kiełbasa wiejska produkcji Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego;
szynka tradycyjna produkcji Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Leszek Kokoszka z Żarówki.
2007.07.15 Regionalny Dzień Wędliniarza, na stadionie sportowym, obejmował zgłoszone zakłady mięsne z powiatu mieleckiego, uczestniczyło 6 zakładów z powiatu, dodatkowo jeden zakład z Radomyśla który nie posiadał swojego stoiska. Odbył się konkurs na „Przysmak Ziemi Mieleckiej”, w tym temacie Komisja wyróżniła:
kiełbasę wiejską produkcji Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej, dyplom;
kociołek golonek w warzywach różnych Przedsiębiorstwo Wielobranżowe ,,AKPOL” Andrzej Krzystyniak z Radomyśla Wielkiego, dyplom;
szynkę z kością Ubój i Przetwórstwo Mięsa Władysław Giża z Radomyśla Wielkiego, dyplom;
boczek z wędzarni stryjka Zakład Mięsny Dobrowolscy Sp. z o.o. z Wadowic Górnych, dyplom;
salceson Zakład Przetwórstwa Mięsnego Mrozowski Kazimierz z Radomyśla Wielkiego, dyplom;
klops swojski Masarnia Zbigniew Giża Sp.J. z Żarówki, dyplom;
prosię farmera Przetwórstwo Mięsa – Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego, dyplom;
W konkursie na Najlepsze i Najładniejsze stoisko, najwięcej głosów publiczności otrzymało stoisko Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Mrozowski Kazimierz z Radomyśla Wielkiego, dyplom.
2008.07.06 Regionalny Dzień Wędliniarza i Festiwal Wielu Kultur, udział wzięło 9 zakładów przetwórstwa mięsnego z terenu powiatu mieleckiego w tym głównie z gminy Radomyśl Wielki. W konkursie na „Przysmak Ziemi Mieleckiej” Komisja wyróżniła:
karkówkę na grilla, Zakład Mięsny Dobrowolscy Sp. z o.o. z Wadowic Górnych;
salceson, Wyrób i Sprzedaż Artykułów Mięsnych Halina Kozik z Podleszan;
kiełbasę wiejską, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Leszek Kokoszka z Żarówki;
kiełbasę wiejską, Masarnia Zbigniew Giża Sp. j. z Żarówki;
kiełbasę wiejską drobiową, Ubój i Przetwórstwo Mięsa Władysław Giża z Radomyśla Wielkiego;
żeberka wędzone, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej;
kiełbasę wiejską ,,Dulcza”, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego;
klops myśliwski, Przetwórstwo Mięsne Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego;
kiełbasę zwyczajną, Wyrób i Sprzedaż Wędlin Świątek Eugeniusz z Podleszan.
Dodatkowo komisja wyróżniła Gospodarstwo Pszczelarskie „MIŚ” Zbigniew Schab z Dulczy Małej za naturalny miód pszczeli.
Jednocześnie przekazano pisma o wpisie na ministerialną listę produktów tradycyjnych trzech wyrobów z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego tj. kiełbasy wiejskiej ,,Dulcza”, salcesonu swojskiego radomyskiego, boczku wędzonego radomyskiego.
2009.07.05 Podkarpacki Dzień Wędliniarza, organizowany wspólnie przez Burmistrza Radomyśla Wielkiego i Marszałka Województwa Podkarpackiego. Jednak ze względu na powódź jaka nawiedziła gminę Radomyśl Wielki z końcem czerwca 2009 r., postanowiono imprezę odwołać.
2010.07.04 Podkarpacki Dzień Wędliniarza, organizowany podobnie jak poprzedni z konkursem na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”.
Tytuł „Przysmaku Ziemi Podkarpackiej”. przyznano pięciu wyrobom:
kiełbasie pradziada, Zakład Mięsny JK Sp. z o. o. z Dukli;
polędwicy Wadowickiej, Zakład Mięsny Dobrowolscy z Wadowic Górnych;
kiełbasiance z Górna 0,5 kg (w słoiku), Zakład Mięsny Smak – Górno z Górna;
pasztetowi Markowemu, Zakład Masarski Niem – Pol z Markowej;
pasztetowi pieczonemu, Zakład Przetwórstwa Czesława Stopy z Dulczy Wielkiej;
Komisja po dokonaniu oceny wg kryterium regulaminu konkursu przyznała następujące wyróżnienia:
wiejską kiełbasę, Firma pod nazwą Martika Ubój i Przetwórstwo Mięsne Jaje Alina z Radomyśla Wielkiego;
salceson wiejski, Masarnia Zbigniew Giża Sp. j. z Żarówki;
boczek tradycyjny, Wyrób i Sprzedaż Artykułów Mięsnych Halina Kozik z Podleszan;
kiełbasę polską, Wyrób i Sprzedaż Wędlin Świątek Eugeniusz z Podleszan;
udziec biesiadny, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego;
kiełbasę wiejską drobiową, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Giża Władysław z Radomyśla Wielkiego;
kiełbasę Starowiejską, Firma Bawoł Zakład Masarski s. c. Józef Bawoł, Wojciech Bawoł.
Komisja postanowiła wyróżnić dodatkowo Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej za żeberka wędzone, Masarnię Zbigniew Giża Sp. j. z Żarówki za pomysłowość ekspozycji zgłoszonych do konkursu wędlin i wygląd stoiska, a także Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego za estetykę stoiska i zgłoszonych do konkursu wędlin.
2011.07.03 Podkarpacki Dzień Wędliniarza, organizowany jak poprzednie z udziałem 8 zakładów i konkursem na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”.
Tytuł „Przysmaku..” przyznano 5–ciu wyrobom:
kiełbasie wiejskiej, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wiejskiej;
szynce pieczonej, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego, dodatkowo-wyróżniona;
szynce wiejskiej „Kozikówka”, Zakład Mięsny Kozik z Podleszan, dodatkowo-wyróżniona;
sękaczowi Wadowickiemu, Zakład Mięsny Dobrowolscy z Wadowic Górnych, dodatkowo-wyróżniona;
golonce w słoju, Zakład Mięsny Smak Górno z Górna, dodatkowo-wyróżniona.
Wyróżnione produkty:
Pieczeń Sarmacka, Zakład Mięsny z Dukli;
Salceson Wiejski, Firma Mięsna Świątek z Podleszan;
Szynka Babuni, Zakład Masarski Niem-Pol z Markowej.
2012.07.08 Podkarpacki Dzień Wędliniarza, udział 12 zakładów mięsnych, towarzyszył konkurs na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”. Jury przyznano 5 tytułów zakładom, którym wręczono statuetki oraz dyplomy z tytułem „ Przysmak Ziemi Podkarpackiej”.
polędwicy z pieca, Zbigniewa Giży z Żarówki;
słoninie surowo dojrzewającej, z zakładu Jasiołka z Dukli,
pasztetowi pieczonemu, Andrzeja Dudka z Radomyśla,
szynce pieczonej z kością, z zakładu Herman z Hermanowej
tortowi mięsnemu pieczonemu, Haliny Kozik z Podleszan.
Wyróżniania przyznano wyrobom:
kaszance wiejskiej markowej, firmie Niem-Pol. z Markowej;
szynce swojskiej z Górna, Smak Górno;
szynce z wadowickiej wędzarni, Dobrowolskich z Wadowic G.;
kabanosom, z Zakładu Czesława Stopy z Dulczy Wielkiej;
udźcowi biesiadnemu, Kazimierza Mrozowskiego z Radomyśla;
klopsowi wiejskiemu, Eugeniusza Świątka z Podleszan;
boczkowi szynkowemu, Andrzeja Kurka z Dulczy Wlk.
2013.07.07 Podkarpacki Dzień Wędliniarza, organizowany już tradycyjnie z udziałem 12 zakładów mięsnych. Tradycją jest konkurs na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” i „Najlepszy Produkt Mięsny”. W drugi dzień został także rozstrzygnięty konkurs na danie lokalne pn. „Wielki Smak Radomyśla”, który w tym roku jest organizowany po raz pierwszy.
„Przysmak..” otrzymało 5 wyrobów, puchary i dyplomy otrzymali:
Szynka wędzona, Ubój i przetwórstwo Mięsne MARTIKA Alina Jaje z Radomyśla Wielkiego;
Żeberka wędzone, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej;
Zestaw Biesiadny, firma Haliny Kozik z Podleszan;
Łopatka pieczona, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego;
Boczek, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Andrzej Warias z Radomyśla Wielkiego.
Przyznano dyplomy z wyróżnieniami dla „Najlepszy Produkt Mięsny” z poszczególnych zakładów:
za szynkę domową, Masarnia Zbigniew Giża z Żarówki;
za pasztet domowy pieczony, Zakład Masarski Niem-Pol z Markowej;
za kabanos dukielski, Zakład Mięsny Jasionka z Dukli;
za potrawę tradycyjną złotą kaczkę, Przetwórstwo Mięsno Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego;
za szynkę tradycyjna udziec firmowy bez kości, Ubój i Przetwórstwo Mięsa Władysław Giża z Radomyśla Wielkiego;
za zrazową z wędzarni stryjka, Zakład Mięsny Dobrowolscy z Wadowic Górnych;
za szynkę wędzoną, Ubój i Przetwórstwo Mięsa Alina Jaje z Radomyśla Wielkiego;
za żeberka wędzone, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa;
za zestaw biesiadny Kozików, Wyrób i Sprzedaż Artykułów Mięsnych Halina Kozik z Podleszan;
za łopatkę pieczoną, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego;
za boczek pieczony, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Andrzej Warias z Radomyśla;
za galaretkę, Firma Produkcyjno Handlowa Andrzej Kurek z Dulczy Wielkiej.
Burmistrz Radomyśla w tym roku postanowił wyróżnić też najbardziej gościnne stoisko i oryginalnie urządzone. Pierwszy tytuł trafił do Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Zbigniew Giża z Żarówki, a drugi do F.H.P Andrzej Kurek z Dulczy Wielkiej.
„Wielki Smak Radomyśla”, w którym udział brali mieszkańcy. Zgłoszonych zostało osiem potraw. Wyróżnienie otrzymali:
I-sze miejsce przypadło mieszkańcom Sołectwa Pień za wykwintną cielęcinę radomyską;
II-gie miejsce otrzymała Teresa Jołda z Dąbia, za pasztet z Dąbia;
Równorzędne III miejsca zdobyły: Helena Wójcik i Krystyna Ryś ze Zdziarca za sernik zdziarzecki oraz Teresa Jołda z Dąbia za nalewkę śliwkową staropolską.
Wyróżnienie otrzymali członkowie OSP Dulcza Mała, którzy zgłosili znaną już w gminie grochówkę strażacką z kotła.
2014.07.19 Podkarpacki Dzień Wędliniarza, udział kilkunastu zakładów mięsnych, Komisja przyznała tytuł „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” 6 wyrobom.
Statuetki i dyplomy otrzymały:
Boczek wędzony, Czesława Stopy z Dulczy Wielkiej;
Golonka Podleszańska, Zakładu Haliny Kozik z Podleszan;
Udziec Biesiadny, Zakładu Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego;
Szynka Swojska Pilźnieńska, Przedsiębiorstwa Taurus z Pilzna;
Kiełbasa Dulecka Podsuszana, Firmy Juwita z Dulczy Wielkiej;
Zagrycha Rzeszowska, Zakładu Jasiołka z Dukli;
Tytuł najbardziej gościnnego i najestetyczniejszego przyznano stoiskom Kazimierza Mrozowskiego i Czesława Stopy.
Podczas tego konkursu był bity Rekord Guinnessa na najdłuższą kaszankę na świecie, wyniki – patrz oddzielna informacja.
2015.07.18 Podkarpacki Dzień Wędliniarza, Tradycją jest konkurs na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” i „Najlepszy Produkt Mięsny”, tytuł „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” przyznano 5 wyrobom:
kiełbasie wiejskiej podsuszanej, Władysław Giża Zakład Ubój i Przetwórstwo Mięsa z Radomyśla Wielkiego;
kiełbasie myśliwskiej, Firma Handlowo-Usługowa „Juvita” z Dulczy Wielkiej;
szynce swojskiej pilzneńskiej, Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” z Pilzna;
kiełbasie wiejskiej, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego;
boczku wiejskiemu, Przetwórstwo Mięsne Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego.
Wyróżnienia za „Najlepszy Produkt Mięsny” poza wcześniej wymienionymi otrzymały:
Szynka Bartosza, Masarnia Zbigniewa Giży z Żarówki;
Golonka w galarecie, Zakład Masarski Niem-Pol z Markowej;
Kabanosy, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimiera Stopa z Dulczy Wielkiej;
Krupniok z bazylią i pomidorami, Zakład Mięsny Dobrowolscy z Wadowic Górnych;
Struclę mięsną, Wyrób i Sprzedaż Artykułów Mięsnych Halina Kozik z Podleszan;
Kabanos wołowy, Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli.
2016.07.16 Podkarpacki Dzień Wędliniarza, tradycyjny już prestiżowy konkurs na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” z około 30 zaprezentowanych wyrobów komisja konkursowa dokonała wyboru przyznając puchary i dyplomy wyrobom:
Klops pieczony, Andrzej Warias Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Radomyśla;
Udziec weselny, Przetwórstwo Mięsne, Wyrób Kiełbas i Podrobów „Dudek”;
Salceson wołowy, Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli;
Pasztet z żurawiną, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla;
Kiełbasa wiejska, Firma Kazimiera Stopa Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Dulczy Wielkiej.
Podczas tego konkursu został bity kolejny Rekord Guinnessa na najdłuższą kiełbasę na świecie, wyniki – patrz oddzielna informacja.
2017.07.15 Podkarpacki Dzień Wędliniarza Piknik Wieprzowy, organizowany jak corocznie „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”. W tym roku wyboru z 25 wyrobów dostarczonych przez 9 firm komisja konkursowa nagrodziła:
Udziec weselny, Przetwórstwo Mięsne, Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego;
Polędwica z pieca, Masarnia Zbigniew Giża z Żarówki;
Kiełbasa grillowa z serem, Firma Handlowo-Usługowa „Juvita” Kurek Justyna z Dulczy Wielkiej;
Kiełbasa wiejska, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego;
Golonka podkarpacka, Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego Taurus z Pilzna.
Każdy z wystawców otrzymał również wyróżnienie za jeden najlepszy produkt, jaki zaprezentował podczas imprezy. Uhonorowano też wystawców za gościnność.
2018.07.21 Podkarpacki Dzień Wędliniarza konkurs organizowany jak corocznie, obecnie na Najlepszy Lokalny Produkt Mięsny oraz na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”. W tym roku z 26 wyrobów dostarczonych przez 9 firm komisja konkursowa nagrodziła 5-cioma statuetkami i tytułem Przysmak Ziemi Podkarpackiej:
Szynka biodrowa, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Andrzej Warias;
Udziec biesiadny, Wyrób i Sprzedaż Artykułów Mięsnych Halina Kozik;
Pasztet wiejski w jelicie naturalnym, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego;
Kiełbasa kruchutka podsuszana od braci Dobrowolscy z Wadowic G.
Boczek wędzony, Kazimiera Stopa Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej.
Komisja jednogłośnie uznała za Najlepszy produkt wędzony – boczek wędzony Kazimiera Stopa, Zakład z Dulczy Wielkiej.
Każdy z wystawców otrzymał również wyróżnienie za jeden najlepszy produkt, jaki zaprezentował podczas imprezy.
Podczas tego konkursu został pobity Rekord Polski na najwyższą wieżę z kiełbasy, wyniki – patrz oddzielna informacja Rekord Guinnessa i Polski.