DUDEK – PRZETWÓRSTWO MIĘSNE, WYRÓB KIEŁBAS I PODROBÓW
DUDEK – PRZETWÓRSTWO MIĘSNE, WYRÓB KIEŁBAS I PODROBÓW w Radomyślu Wielkim. Firma została założona 3 grudnia 1998 r. wpisem do ewidencji działalności gospodarczej.
Zajmuje się ubojem i przetwórstwem mięsa, wszystkie wyroby produkowane są wedle klasycznych starych receptur, docenianych zarówno na rynku polskim jak i poza granicami kraju, nie zawierających żadnych konserwantów. W początkowym okresie zakład przerabiał małe ilości, jednak w miarę rozwoju firmy i dostosowania jej do wymagań unijnych, szybko zwiększał swoją produkcję i potencjał. Obecnie oferuje w stałej sprzedaży ponad dwieście rodzajów wędlin, wędzonek, mięs kulinarnych, wyrobów garmażeryjnych oraz wyrobów podrobowych o niepowtarzalnym smaku i naturalnym wyglądzie. Zakład posiada dobrze wyspecjalizowaną kadrę pracowniczą z wieloletnim doświadczeniem, pracującą na nowoczesnych liniach produkcyjnych, gwarantującą najwyższą, jakość produkcji i sprawdzone, europejskie standardy pracy.
Cała produkcja wyrobów wędliniarskich oparta jest na procedurach systemu HACCP. Wszystkie etapy procesu produkcyjnego są udokumentowane i prowadzone według zasad produkcji bezpiecznej żywności.
Wyroby są dostępne w sklepach patronackich jak i hurtowniach na terenie województw: podkarpackiego, małopolskiego i świętokrzyskiego i lubelskiego.
Wyróżnienia: 2006 – list gratulacyjny od Marszałka Województwa Podkarpackiego za udział w Dniu Wędliniarza, dyplom w konkursie „Przysmak Radomyski” za najlepszy lokalny produkt mięsny – udziec wieprzowy; 2007 – dyplom w konkursie wędliniarskim „Przysmak Ziemi Mieleckiej” za najlepszy lokalny produkt mięsny – za prosię farmera; 2008 – dyplom w konkursie wędliniarskim „Przysmak Ziemie Mieleckiej” za najlepszy lokalny produkt mięsny – klops myśliwski, statuetka za wysiłek w dostosowanie zakładu do wymogów Unii Europejskiej, dyplom-podziękowanie za wsparcie i pomoc dla Zespołu Szkół w Radomyślu Wielkim; 2009 – plakietka ze statuetką za promocję Gminy Radomyśl Wielki i wyrobów lokalnych w Dniu Wędliniarza, podziękowanie za życzliwość i pomoc w organizowaniu Turnieju Piłkarskiego dla dzieci i młodzieży od Zarządu Osiedla w Radomyślu Wielkim; 2011 – podziękowanie za znaczne wsparcie finansowe dla Klubu Sportowego „Radomyślanka”, podziękowanie od Stowarzyszenia „Nasze Miasto Radomyśl Wielki” za czynny udział i zaangażowanie w spotkaniu z historią oraz promocję „Przysmaków Ziemi Radomyskiej”, 2012 – puchar za wysoką, jakość lokalnego produktu mięsnego w 2012 roku „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”, dyplom w konkursie wędliniarskim „Przysmak Ziemie Mieleckiej” za najlepszy lokalny produkt mięsny – pasztet pieczony, 2015 – dyplom-podziękowanie od Zespołu Szkół w Radomyślu Wielkim za ofiarowaną pomoc i życzliwość, dyplom w konkursie wędliniarskim „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” za najlepszy lokalny produkt mięsny – boczek wiejski, dyplom z tytułem „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” dla Zakładu Przetwórstwa Mięsnego za – boczek wiejski; statuetka strażaka w podziękowaniu za długoletnią i bezinteresowną pomoc dla OSP w Radomyślu Wielkim; 2016 – dyplom z tytułem „Przysmak Ziemi Podkarpackiej za udziec weselny.
Dudek Andrzej właściciel firmy, oprócz tego, że prowadzi dobrze prosperujący zakład, jest również wielkim społecznikiem, prezesem Klubu Sportowego Radomyślanka „Stal Budowa-Kazex””, który wspiera finansowo i materialnie swoimi wyrobami. Sponsoruje również imprezy organizowane dla dzieci i młodzieży szczególnie tej niepełnosprawnej w naszej gminie.
Jest zapalonym myśliwym, działa w dwóch kołach łowieckich: „Nadwiślańskie” w Szczucinie i „Podgórze” w Tarnowie, jest też miłośnikiem rasowych psów do polowań.